EXPO’16 / Leven in de Brouwerij
ORDE VAN HINGENE
© Orde van Hingene 2014 - DISCLAIMER
Klik op de thumbnail om te vergroten
Specificaties van het bier: 9% alcohol 33cl Zwaar blond bier met nagisting op de fles Bier met een krachtig, zoet, kruidig, fruitig en alcoholisch aroma Gebrouwen met hop uit de enige échte hopstreek

Verslag van de expo

Na het succes van de vorige expo realiseerden wij ons dat dit succes moeilijk te evenaren zou zijn. Desondanks werd er toch met de nodige inzet getracht een boeiende expo voor jong en oud te realiseren. Er werden de nodige opzoekingswerken gedaan, dit vaak met de hulp van inwoners, andere heemkundige kringen en sympathisanten. Lijsten met herbergen en brouwerijen werden bekeken en vergeleken en zelfs dan moet je vaststellen dat je wel eens een herberg of café vergeten bent. Het gamma aan herbergen was dan ook groot en dan bestaat natuurlijk de kans dat je er één vergeet, waaronder Café Plantijn van Désire Thiry (bij deze rechtgezet). Door verschillende oproepen aan de inwoners en op internet kregen wij vanuit alle hoeken van Vlaanderen reactie. Zo leerden wij de zoon van de laatste brouwer van Wintam kennen die ons zo unieke stukken aangeboden heeft. Zo kregen namen uiteindelijk een gezicht en een beeld zegt toch meer dan woorden. De kosten voor onze expo liepen hoog op, daar wij onze pancarten op hoogwaardig papier laten drukken om deze na de expo nog te kunnen bewaren en gebruiken in de toekomst. Om de uitgaven enigszinds te drukken verkochten wij éénmalig ons Rex-Scaldis tripelbier als collector’s item. Het etiket werd speciaal ontworpen voor dit bier en het bier was afkomstig van brouwerij De Graal. Het bier enkel nog verkrijgbaar in taverne Sint Margaretha en café Vredesoord. Op de vooravond van de expo werd er een receptie gegeven waarbij sponsors, brouwerszonen, oude cafébazen en afgevaardigden van verenigingen werden uitgenodigd om de expo te openen. Na een woordje van de voorzitter werd het woord gegeven aan schepen van cultuur, Bernadette Boeykens en uiteindelijk werd de expo voor geopend verklaard bij het proeven van het Rex-Scaldisbier. En dan... de dag waarop alles kon beginnen. De teller stond op nul en er werd spannend afgewacht naar de opkomst voor deze expo. Uiteindelijk vonden de eerste bezoekers hun weg naar de zaal waar onze expo was opgesteld. Tijdens deze twee expodagen mochten wij 712 bezoekers ontvangen en werden er banden gesmeed met heemkundige kringen die onze expo als voorbeeld zouden nemen voor hun variant. Stelen met je ogen, noemen ze dat. En uiteindelijk mag je dit alleen al als compliment opvatten.
Florentinus “Florent” MUYSHONDT Geboren op 5 april 1835 in Wintham en aldaar overleden op 8 juli 1910. Oprichter van brouwerij Muyshondt bij het over-nemen van brouwerij Het Schipken (gesticht in 1753).